Als mantelzorger zorg je intensief voor een naaste die langdurig ziek is, een beperking heeft of op een andere manier hulpbehoevend is. Dat kan best zwaar zijn en het kan dan ook behoorlijk druk worden. In dit artikel vertellen we je daar meer over.
Als mantelzorger kan het zijn dat je wilt weten of je ook hulp kunt krijgen. Mantelzorgers hebben het vaak enorm druk en balanceren hun eigen leven met de zorg voor een naaste. Dat kan behoorlijk wat lasten meebrengen en soms is het fijn om te weten dat jij ook even kunt ontspannen. Zeker als degene die je moet verzorgen wat verder weg woont.
Probeer een zorgunit
Wanneer degene die je verzorgt wat verder weg woont, kan dat voor behoorlijk wat aanvullende stress zorgen. Er is dan immers een hoop waar je rekening mee moet houden. Denk er daarom eens over om het huis te ontzorgen en plaats bijvoorbeeld een zorgunit van Dit is Plek. Een zorgunit staat bij jou op het erf, waardoor degene die je verzorgt ineens erg dichtbij woont. Dat is fijn, want het scheelt jou een hoop reistijd en extra zorgen. Daarbij kun je zo makkelijker de zorg bieden die echt nodig is.
Vraag om hulp
Als mantelzorger komt er enorm veel op je af, soms kan het je dan even teveel worden. Het is dan ook helemaal niet erg om even om hulp te vragen. Er zijn veel verschillende bedrijven die je in kunt schakelen om het een dagje of een paar dagen van je over te nemen. Daarbij hoef je de zorg misschien ook niet allemaal alleen te dragen, misschien zijn er wel andere mensen die je kunnen helpen.
Schakel een professional in
Het kan natuurlijk zijn dat de zorg je echt teveel wordt. Het is wel belangrijk dat je zelf ook nog kunt genieten van je leven en je vrije tijd. Als de zorg je echt te veel wordt en je weet niet meer hoe je het moet managen, of het is te gecompliceerd, dan is het verstandig om een professional in te schakelen. Dat is misschien een moeilijke keuze om te maken, je wilt je naaste natuurlijk niet zomaar aan een vreemde over laten, maar soms is dit wel de beste keuze. Je kunt er ook voor kiezen om een deel van de zorg uit handen te geven en een deel zelf te blijven doen. Daarbij kun je je naaste natuurlijk nog wel blijven zien en er nog steeds voor hem of haar zijn.